hoe snijd je een gedroogde ham


iberico: varken met een verhaal achter

Een varken dat buiten heeft gelopen en goed te eten heeft gekregen, levert een smaakvol stukje vlees op. Dis is waarom Ibérico een plekje op uw menukaart verdient:

Er is eigenlijk niets zo sappig als een goed stuk varkensvlees. Juist door de niet te overheersende smaak laat het zich goed combineren met kruiden en groenten. En dat vetje geeft juist smaak en zorgt na de bereiding wel voor malsheid en sappigheid, iets wat we juist moeten waarderen aan vlees.Een stuk vlees van het Ibéricovarken is compleet iets anders. Het vlees is van zichzelf bijzonder rijk van smaak. En dit heeft alles te maken met de leefomstandigheden van het varken.

Het Ibéricovarken is afkomstig van het Iberisch schiereiland en verschilt enorm van het Europese blanke varken. Het Ibéricovarken dankt zijn smaak aan het zuidelijke klimaat, de vrijheid van buitenlopen en het voedsel dat voornamelijk bestaat uit eiwitrijke eikels. Een varken mag ook niet zomaar Ibérico heten. Voor de voortplanting mag uitsluitend gebruik worden gemaakt van zeugen die van het pure Ibérico ras zijn.

 Het Ibéricovarken is wellicht iets duurder dan het blanke varken, het is immers een onderscheidend ras. Maar Ibérico past precies in de vraag van de chefs van vandaag, die bij hun productinkoop vooral op zoek zijn naar kwalitatieve en eerlijke voeding en op de hoogte willen zijn van de oorsprong van het vlees. Ibérico is een uniek stuk vlees en bied je gast een mooi  smaakvol vlees.

 


finca torremilanos


finca torremilanos wijnen zijn er biodynamisch maar wat is het verschil tussen biologisch en biodynamisch

Biologische wijn
Biologische wijn is wijn gemaakt van biologische druiven. Dat zijn druiven die volgens de (wettelijke) biologische richtlijnen worden geteeld. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en ook geen kunstmest. Het uitgangspunt is dat er mét de natuur wordt gewerkt, niet tégen de natuur. Biologische landbouw is landbouw in harmonie met de natuur. Biologische wijnen herken je aan het groene EU bio-keurmerk (een groen vlaggetje met sterren). Staat dat logo op een product, dan is de wijnbouw biologisch gecertificeerd en dan wordt hij periodiek gecontroleerd door de lokale controle-instantie om er zeker van te zijn dat bio ook echt bio is en dat de boer niet stiekem toch wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bio is het enige keurmerk dat wettelijk is vastgelegd en "biologisch" mag alleen worden vermeld op producten die dat ook daadwerkelijk zijn. 

 

Biologisch-Dynamische wijn
Wijnboeren die op biologisch-dynamische wijze (of kortweg biodynamische wijze of BD wijze) werken gaan nog een stapje verder dan hun biologische collega's. Biodynamische wijnboeren zijn allereerst biologisch gecertificeerd (zoals hierboven uitgelegd), maar ze hebben ook een licentie van Demeter, de instantie die biodynamische landbouwers controleert. Biodynamische wijnboeren zijn dus bio én biologisch-dynamisch gecertificeerd. 

Het is een stroming binnen de landbouw die extreem veel aandacht heeft voor een vruchtbare bodem. Om de bodem gezond te krijgen en te houden werken ze veelal met preparaten. Voor een wijnstok is dat goed nieuws, want we weten allemaal dat de bodem voor een heel groot deel de kwaliteit van de wijn bepaald. BD wijnbouwers hebben daarvoor dus erg veel aandacht, nog meer dan hun bio-collega's.