de spaanse ham, uniek, verrukelijk en gezond!

 

De Ibérico Ham is een bijzonder soort Spaanse Ham. Deze bevat gezonde vetten en draagt daarom bij aan een gezonde leefstijl. De samenstelling van dit vet is vergelijkbaar met die van olijfolie en wordt gedomineerd door enkelvoudig- onverzadigde vetzuren die een positieve invloed hebben op het menselijk lichaam.

 

Het ibérico ras onderscheidt zich met een zeer bijzonder DNA. Alle voeding die deze varkens tot zich nemen wordt omgezet in goede onverzadigde vetten. Daarnaast leiden de voeding en de hoge mate van beweging ertoe dat het ibérico varken een hoog gehalte aan intramusculair vet heeft. Hierdoor kunnen de hammen lang gerijpt worden en vindt aromavorming plaats. De ham wordt hierdoor erg mals. De witte streepjes die je door de ham ziet lopen -de marmering- is bij uitstek het typische kenmerk van deze bijzondere ham.

 

De Ibérico varkens bewegen graag en lopen veel kilometers per dag in de grote dehesas (heuvelachtige gebieden in zuidwest Spanje) op zoek naar zijn voeding. Door deze combinatie van intensieve beweging en voeding ontstaat minder ‘oppervlakkig’ vet en wordt het vet in de spiermassa geïnfiltreerd wat zorgt voor unieke smaak én lange houdbaarheid van de ham.

 

De voeding van deze varkens bestaat uit gras, kruiden, graan en vooral eikeltjes die van oktober tot februari van de steeneiken afvallen. Het zijn de eikels van deze bomen die de ham zijn unieke smaak geven.

 

Het klimaat in deze dehesa-gebieden bestaat uit koude en droge  winters en warme en droge zomers waarin de temperaturen ’s nachts weer dalen. Deze omstandigheden zijn ideaal voor het rijpingsproces van begin tot eind. De rijping is een zeer ambachtelijk proces volgens oude tradities. Na de slacht volgt een uitgebreid proces van zouten, in zee zout leggen en drogen in speciaal daarvoor bestemde ruimtes met de optimale condities daarvoor, zoals droogte, vochtigheid en temperatuur.

 

vakkennis uitgekozen topkwaliteit

 

We zijn geen professioneel importbedrijf met een gelikte webshop en snelle beloftes, waarbij je overigens nog maar moet afwachten waar de producten vandaan komen.

 

Onze producten worden met zorg persoonlijk in Spanje geselecteerd en besteld.

 

We doen ook niet mee met allerlei dagdeals, waar werkelijk van alles met hoge kortingen wordt aangeboden wat eigenlijk niet zou kunnen, want prijs en kwaliteit gaan in deze wereld nu eenmaal nauw samen.

 

Als u onze prijzen vergelijkt met de prijzen van deze kwaliteit ham in Spanje zelf, zult u zien dat daar nauwelijks verschil in zit. Dit is mogelijk omdat wij rechtstreeks inkopen en deze Spaanse hammen slechts met een bescheiden marge en transporttoeslag aanbieden. We willen het beste Spaanse hammen toegankelijk voor de Nederlandse liefhebbers maken.

 

Men komt zowel in Spanje als in Nederland, aanbiedingen tegen van goedkopere hammen maar deze zijn meestaal que smaak en kwaliteit absoluut onvergelijkbaar met de Spaanse ham die wij aanbieden. Vaak zijn dit recebo hammen of zelfs eenvoudige Serrano ham. Vooraal de ontbeende hammen, die ontdaan zijn van hun oorspronkelijk etiket, zijn zeer moeilijk te beoordelen.

 

 

waar moet u opletten?

 

Waar moet u opletten bij de aanschaf van een ibérico ham:

 

·         Hoe lang de ibérico hammen gerijpt zijn. Dit is heel bepalend voor de smaak. Hoe langer gerijpt hoe intenser de smaak (en hoger de prijs).

·         Maar liefst 24 a 36 maanden is raadzaam. Dit is een stuk langer in vergelijking met Parma –of Gandaham.

·         Is het de voorpoot (4’5 -5 kg) of de achterpoot (7-8 kg).

·         Etikettering

·         Op het label staat de “denominación de venta” (verkoopinformatie), gevormd door de productieomschrijving. Interessant is de voedsel en wijze  van grootbrengen en het percentage iberisch rasvarken.

 

 

U kunt gerust contact opnemen voor een advies op maat ,zichtzendingen of gewoon vragen.