manchego kaas

 

Oorspronkelijk werd Manchego, een schapenkaas, bereid uit de zoetgeurende melk van Manchego-schapen die op de vlakten van La Mancha graasden, de befaamde regio van Don Quichotte.

 

Tegenwoordig wordt Manchego in verschillende delen van Spanje op grote schaal geproduceerd. De melk moet altijd van een schaap zijn dat is geboren in La Mancha.

 

 


Kenmerkend voor Manchego is het vlechtpatroon dat aan de zijkant in de bruine of groenzwarte korst is geperst. Dit motief is afkomstig van manden, gemaakt van aspertogras, die vroeger dienst deden als kaasvormen. Manchego is een halfharde kaas en heeft een vetgehalte van 50-60%.. Zijn smaak is vol en zacht.

 

Manchego kent vijf soorten:

 

fresco (vers)

curado (drie tot dertien weken)

viejo (ouder dan drie maanden)

añejo (ouder dan één jaargerijpt)

achette (een jaar in olijfolie gerijpt)

 

Manchego curado en viejo worden het meest gegeten. Beide zijn vol, geurig en zacht van smaak. Sommige bevatten tot 57% vet, waardoor ze bijna in de Double-Crème categorie vallen.