RIBERA DEL DUERO

Ribera del Duero is sinds 1982 een DO en produceert wijnen die tot de beste van Spanje Behoren.

 

De bodem bevat kalksteen dankzij de wijngaarden die volgen de loop van de rivier Duero. Het oudste gedeelte van het wijnland ligt op 700 a 900 meter hoog. Het klimaat is een mix van continentaal en gematigd mediterraan: meestal warm en droog met weinig neerslag. Door deze grote hoogte is de nachttemperatuur zelfs hartje zomer laag, wat de druiven meer aroma's geeft. Maar de hoogte geeft ook koude winters en een kort groeiseizoen: 171 a 198 dagen. Daarmee is het groeiseizoen in Ribera veel korter dan anders. Dit korte seizoen maakt het verbouwen van druiven riskanter.

 

In 1988 bestond Ribera del Duero nog voornamelijk uit ingeslapen grote coöperaties en kleine familiebedrijfjes. Enkele betere bedrijven hebben hun best gedaan om de regio meer bekendheid te geven en dat is gelukt: de grote coöperaties zijn wakker geworden, de kleine familiebedrijfjes zijn behoorlijke wijnbedrijven geworden en enkele van de betere bedrijven hebben internationale bekendheid gekregen.

 

De belangrijkste druif is de Tinto fino ofwel Tinto del País. Deze druif is een plaatselijke variant van de Tempranillo en beslaat 85% van het totale wijngaarden. In de hele regio wordt de wijnboeren aanbevolen deze druif te gebruiken bij het opnieuw beplanten van de wijngaard. In Rioja heeft deze druif de steun van andere rassen nodig, maar in de Duero is dat niet nodig.

Door de hoogte en bodemsamenstelling geeft de Tinto fino hier al van zichzelf fijne, complexe wijnen. De DO van Ribera eist een minimum van 75 procent Tinto fino.

 

De DO Ribera del Duero maakt alleen rode en rosé wijnen, geen witte wijn.

 

 

 

 

rueda

 

Rueda is een van de spannendste wijngebieden van modern Spanje.

 

De streeK

Rueda is één van de beroemdste Denominacion de Origen’s (D.O.’s) van Castilla y León in Noordwest- Spanje. Het landschap in Castilla y León is niet heel spannend en wordt vooral gekenmerkt door golvende plateaus met veel graan en af en toe een kudde schapen. Het stadje Rueda daarentegen is verre van saai en staat bekend om haar fruitige wijnen. De Rueda wijnen zijn tegenwoordig zeer gewild en wereldwijd beroemd vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding.

De populariteit van de Rueda wijnen is echter niet alleen iets van de laatste tijd. Rueda is al sinds de 11e eeuw een wijngebied waar op commerciële basis wijn wordt geproduceerd. In die tijd werd voornamelijk in kloosters de Verdejo druif gebruikt om witte wijnen te maken. Deze wijnen leken toen qua stijl veel op sherry wijnen.

 

De druiven

Wijnen die gelabeld zijn als Rueda moeten voor minimaal 50% uit Verdejo bestaan. De Verdejo ontleent zijn naam aan het woord ‘Verde’ dat groen betekent. Om de frisheid van de druif zoveel mogelijk te bewaren worden de druiven ’s nachts, als het koeler is, geplukt. Wijnen van de Verdejo hebben de geur en smaak van peren, citrus en kruiden en krijgen na enige jaren op fles honingachtige tonen met een duidelijke indruk van noten.

De Verdejo wordt vaak geblend met de Viura. Deze druif heeft een hoger zuurgehalte dan de Verdejo en maakt de wijn daardoor extra fris en stuivend. Toch wordt de Viura soms verweten wat neutraal te zijn, maar een goede wijnmaker weet de juiste aroma’s en de bloemige geur er wel in te krijgen.